Ultimii cinci ani au fost extrem de profitabili pentru evazionişti, arată datele publicate de Consiliul Fiscal, instituţia care veghează asupra modului în care sunt colectaţi banii statului. Din 2008 până în 2012, evaziunea fiscală a crescut cu peste 5 miliarde de euro, cam cât bugetul Ministerului Sănătăţii pe un an.
La sfârşitul anului trecut, evaziunea fiscală a depăşit 18 miliarde de euro şi a ajuns la 14 procente din Produsul Intern Brut. Ingrijorator este ca suma e cu 40% mai mare faţă de cea de la începutul crizei. De atunci, pierderile pentru buget au crescut cu încă trei procente din PIB, într-o perioadă în care economia a tot scăzut, iar statul a trebuit să taie drastic din cheltuieli.
Încasarea Taxei pe Valoarea Adăugată rămâne cea mai mare problemă pentru autorităţile române. An după an, multe firme au reuşit să ocolească această plată. Numai anul trecut, statul a pierdut 11 miliarde de euro din acest motiv.
Companiile reuşesc să fenteze autorităţile şi când vine vorba despre plata contribuţiilor la asigurări sociale. Peste 4 miliarde de euro este evaziunea fiscală la CAS.
Şi munca la negru aduce pierderi anuale de 4 miliarde de euro pentru bugetul României. Sunt taxe pe care patronii ar fi trebuit să le plătească anul trecut pentru cei peste un milion de salariaţi banuiti ca lucrează fără forme legale.
Nivelul ridicat al evaziunii fiscale se vede şi în gradul mic de colectare a veniturilor statului. Ţara noastră se află aproape de coada clasamentului european, cu o pondere a veniturilor de doar o treime din PIB.
(digi24.ro)
Comentarii.
Ultimii cinci ani au fost extrem de profitabili pentru evazionişti, arată datele publicate de Consiliul Fiscal, instituţia care veghează asupra modului în care sunt colectaţi banii statului. Din 2008 până în 2012, evaziunea fiscală a crescut cu peste 5 miliarde de euro, cam cât