România este a treia ţară din lume al cărei sistem bancar a introdus pe piață cardul cu display. Două bănci prezente în sistemul bancar românesc oferă deja clienților lor posibilitatea de a folosi acest tip de card. Cardul cu display reprezintă o soluție cu securitate sporită în fața atacurilor informatice și vine să înlocuiască deja clasicele carduri simple de credit sau de debit și token-urile folosite pentru tranzacțiile efectuate prin Internet banking.
Cardul cu display arată ca un card obișnuit de plastic, dar, în plus, este prevăzut cu un mic ecran LCD (display) și unul sau mai multe butoane încorporate în card și sensibile la atingere.
Prin presarea butoanelor se generează un cod unic de securitate (OTP - one time password) sau alte informații necesare autentificării utilizatorului și autorizării tranzacțiilor bancare.
Pentru alimentarea ecranului electric, cardul foloseşte o baterie cu o durată de viaţă între 3 şi 7 ani, care se estimează că acoperă aproximativ 100.000 de apăsări ale butoanelor prezente pe card.
Cardul cu display a fost conceput pentru a înlocui dispozitivul separat de generare a parolei (token), oferind astfel utilizatorilor o soluție mult mai simplă care se bazează pe un singur instrument.
Avantajul major pentru utilizatori survine însă din utilizarea acestui card nu numai ca instrument pentru tranzacții efectuate prin Internet banking, ci şi ca un card clasic de debit sau de credit. Astfel, cu un singur card se pot face plăţi bancare la punctele de vânzare (POS-uri), retrageri de numerar la ATM-uri şi tranzacții online, noul card putând încorpora sistemul standard EMV - Europay, MasterCard şi VISA.
Beneficii
Protejarea tranzacţiilor online este un beneficiu extrem de important al cardului cu display care oferă siguranță sporită la atacurile de tip phishing. Ecranul încorporat în card afişează