Vezi
Cu dosar penal se va alege administratorul cimitirului din Sapanta, in cazul in care nu vor fi stopate ilegalitatile semnalate recent de catre oficialii din Ministerul Culturii. Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a declarat ca preotul Grigore Lutai, care raspunde de administrarea monumentului UNESCO, are termen pana luna viitoare sa dispuna incetarea oricaror actiuni care nu sunt in conformitate cu legea. Conform reprezentantului Guvernului in teritoriu, din cimitir au disparut unele cruci, iar altele au fost duse la restaurat fara sa existe un aviz in acest sens. In plus, au aparut sute de cruci noi, care strica imaginea cimitirului.
Verificarile derulate la Sapanta de o comisie mixta de control, constituita prin ordinul prefectului judetului Maramures, au scos la iveala mai multe nereguli in Cimitirul Vesel din Sapanta, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judet. Reprezentantii comisiei au descoperit ca mai multe cruci-monument, cu o valoare inestimabila, au disparut fara urma.
“De la anumite morminte lipseau crucile, o parte dintre ele erau duse in alta parte pentru restaurare, in cimitir se faceau inmormantari care nu era voie sa se faca. Acolo, cand s-au facut demersurile pentru a intra in patrimoniul UNESCO, erau inventariate 500 si ceva de cruci, la ora actuala sunt vreo 700 de cruci”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Responsabilii de administrarea cimitirului se scuza si au aratat ca e nevoie sa se tina cont si de parerea oamenilor in ce priveste actiunile intreprinse. “La Sapanta lucrurile trebuie facute cu calm, cu bun simt, e cimitirul lor, intimitatea lor, nu poti sa intri cu buldozerul in sufletele oamenilor. Trebuie sa tii cont de parerile lor”, a motivat preotul Grigore Lutai.
Administratorul cimitirului a fost intr-o prima faza amendat, insa