Va vorbeam intr-un articol precedent despre faptul ca inteligenta emotionala are o mare legatura cu succesul in viata. Spre deosebire de IQ care este invariabil de-a lungul vietii, inteligenta emotionala poate fi dezvoltata la orice varsta. In continuare va ofer cateva tehnici simple care va pot ajuta in aceasta privinta.
Mai intai de toate, haideti sa vedem putin ce inseamna ca o persoana este inteligenta emotional. Experientele pe care le avem in viata de zi cu zi implica si o reactie emotionala din partea noastra, de aceea este esential sa remarcam si simtim emotiile, sa sesizam ce anume transmite emotia, sa dezvoltam si sa urmarim un nou fir al actiunii.
Iata, mai pe larg, cateva tehnici care pot ajuta sa va imbunatatiti nivelului de inteligenta emotionala.
1. Autocunoastere. Acest lucru se face prin studierea personalitatii, prin introspectie si autoobservare. Totodata, este important sa va identificati si fricile si dorintele cele mai profunde. A fi inteligent emotional presupune si capacitatea de a stabili importanta emotiilor in viata de zi cu zi. Incercati sa fiti cat se poate de obiectivi atunci cand va exprimati sentimentele.
2. Reflectati asupra propriilor sentimente. Constientizati-va emotiile si invatati sa le exprimati cat mai concret (de exemplu nu veti mai spune “ma simt aiurea”, ci “ma simt confuz”, “ma simt neinteles”, “ma simt rusinat” etc.).
3. Constientizati diferenta dintre ganduri si sentimente. (de exemplu veti spune “ ma simt respins” si nu “simt ca ceilalti se cunosc intre ei”).
4. Faceti o analiza asupra propriilor sentimente si renuntati la obiceiul de a va lega de actiunile si motivele celorlalti. Este important sa descoperiti care sunt nevoile emotionale neimplinite. Acest lucru va va ajuta sa va asumati sentimentele si sa nu mai ganditi raportandu-va la situatie (d