Companiile Efes şi SABMiller i-au instruit pe barmani cum să servească berea corect consumatorilor, astfel încât aceasta să-şi păstreze toate calităţile.
Există oameni care duc perfecţiunea dincolo de limitele comune acceptate. Pare simplu, dar, în realitate, să torni berea în pahar nu e doar un ritual, ci o artă. Compania Efes Vitanta Moldova Brewery şi-a propus să dezvolte această artă şi la Chişinău, organizând traininguri pentru barmani, prezentate de expertul ceh Kamil Ružek, specialist în calitatea berii. Este omul care ştie cel mai bine cum se obţine gulerul de spumă de două degete.
Timp de două zile acesta le-a vorbit barmanilor despre istoria berii Kozel, standardele de calitate şi i-a învăţat cum se toarnă berea în halbă în aşa fel încât licoarea aurie să păstreze gustul deosebit.
„Timp de câteva generaţii am păstrat arta ce stă la baza berii noastre tradiţionale. Această grijă şi devotament nu se termină când berea părăseşte fabrica. De fapt, modul în care berea Kozel este turnată este la fel de important pentru gust ca şi calitatea hameiului sau atenţia maestrului berar“, le-a explicat specialistul celor 15 barmani prezenţi la primul training.
Gustul deosebit al berii, în fiecare halbă
Expertul ceh susţine că, cel care face berea este vânzătorul, nu producătorul. „De barman depinde ca produsul să-şi păstreze calitatea neschimbată în fiecare pahar servit. Pentru aceasta trebuie de urmat reguli esenţiale la servirea berii Kozel“, susţine specialistul.
„În primul rând, ai nevoie de o halbă curată şi bine răcită, care va fi aranjată sub cep la un unghi de 45 de grade. Se coboară uşor halba pentru ca spuma să se formeze natural, să aibă o consistenţă plăcută şi să fie de două degete. Vreau să vă spun că spuma nu e doar importantă, ci e decisivă pentru calitatea berii din pahar. Ea reprezintă protecţia obligatorie a lichidulu