În fiecare an, ziua de 13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA - constituie un moment de profundă încărcătură patriotică în viaţa şi activitatea salvatorilo
În urmă cu 165 ani, cei 166 bravi ostaşi pompieri ai Capitalei, în frunte cu neînfricatul căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de glorie militară în încrâncenata bătălie din Dealul Spirii, când s-au opus cu vitejie invadatorului străin venit să înăbuşe aspiraţiile legitime ale neamului nostru. Astfel că, ziua de 13 Septembrie 1848, a marcat prima mare implicare a pompierilor militari în luptele de apărare ale poporului român împotriva cotropitorilor străini.
Evenimentele istorice ulterioare au consacrat actul eroic al pompierilor. Ca o recunoaştere a eroismului acestora, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti primind primul drapel de luptă din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Astfel că, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna, ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA însă, a fost legal oficializată după război, apoi prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr. 1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Pompierii bistriţeni permanent în slujba comunităţii
Prin înaltul Decret Regal nr. 815 din 3 aprilie 1936 este promulgata „Legea pentru organizarea pompierilor”, publicata in Monitorul Oficial nr.80/04.04.1936, care prevedea: @N_P