Proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474 lei (2.835 euro), scrie Mediafax.
Formula de determinare a impozitului forfetar propusa de Guvern ia in calcul rangul localitatii, dar si al zonei din municipii si marii poli regionali (Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara), suprafata localului si un coeficient de sezonalitate, care este clasificat in mod asemanator cu cel al rangului localitatii.
Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri patrati din Zona A a Capitalei, care vor plati 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri patrati este aplicat un singur coeficient de suprafata.
Impozitul forfetar anual/unitate este determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x - variabila in functie de rangul localitatii, y - variabila in functie de suprafata utila a locatiei, z - coeficient de sezonalitate, iar q - 0,8 (unic) reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de desfasurare a activitatilor.
La un restaurant de 100 de metri patrati diferentele sunt semnificative in functie de localitate si zona de amplasare.
Un local de 100 de metri dintr-o comuna va plati 1.785 lei/an, in timp ce un restaurant cu aceleasi dimensiuni amplasat in Bechet, oras cu 3.657 de locuitori, din judetul Dolj, va achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.
Diferentele sunt semnificative si intre orase si orasele municipii. Un restaurant de 100 de metri patrati din centrul unui oras municipiu va achita anual 10.640