Loteria Română aniversează în acest sfârşit de săptămână 107 ani de la înfiinţare, timp în care a bătut atât recorduri, însă a fost implicată şi într-o serie de mega-scandaluri.
Actul de naştere îl constituie o lege dată de regele Carol I pentru constituirea unui fond destinat sătenilor, în 1906, pe când România era Mică, iar foametea şi mizeria printre ţărani era mare. Mai târziu, în 1931 se va organiza prima Loterie de Stat, pe clase. Banii câştigaţi intrau în Fondul General Sanitar de Ocrotire.
Primele jocuri loto se derulau iniţial în biserici, iar câştigurile erau date săracilor şi bolnavilor. Acestea nu erau în bani, ci tot felul de obiecte. În 1934 apare Regia Loteriei de Stat. În anii ’50, câştigurile constau în stofă de import sau, ocazional, câte o motocicletă Moskva. Cu timpul, premiiile au devenit mai valoroase. Mai întâi au apărut excursiile în străinătate, dar şi maşinile şi apartamentele.
Ulterior, s-a ajuns la mari premii în bani. Afişele din perioada comunistă promovează “loz în plic”, dar şi pronosport, un sistem de pariu bazat pe rezultatele meciurilor de fotbal. Compania Naţională Loteria Română, aşa cum e în forma actuală, a fost înfiinţată în 1999.
Scandalul Intralot
De-a lungul timpului, aceasta a fost implicată în tot felul de scandaluri şi controverse. Dintre acestea, contractele cu grupul grecesc Intralot, semnate în 2003 pentru o serie de echipamente şi servicii, sunt cele mai cunoscute.
Anul trecut, Dan Alexandru Ghiţă, directorul de atunci al Loteriei Române, declara că din cauza contractelor păguboase compania era în pragul intrării în insolvenţă. “Eu vin din mediul privat şi m-am speriat când am văzut documentele financiare ale companiei. Noţiunea “eficienţă” nu a existat în vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Române, care s-au axat pe cheltuirea banilor, pr