Nu s-au tras sirene, nu s-au citit SMS-uri. Faxurile trimise au ajuns în Primării şi Prefectură când funcţionarii erau deja acasă, iar ANM a evitat să emită Cod Roşu. Acestea sunt cauzele care au dus la moartea a nouă persoane.
Instituțiile statului și-au dat seama de dezastrul produs în județul Galați doar a doua zi, când nouă oameni au murit
Ileana, din comuna Cuca, și-a pierdut șoțul în noaptea de miercuri spre joi
Corpul lui Mircea Grădinaru, soțul Ilieanei Grădinaru
Gardurile au fost mutate de forța viiturii
Și automobilele au fost mutate zeci de metri de puhoiul apelor
După 24 de ore de la catastrofă, ulițele satelor erau încă acoperite de ape
Un bătrân a fost luat de lângă soţia sa de vârtejul apelor, o fetiţă care abia aştepta să înceapă şcoala a fost ucisă de viitură, iar un bărbat fără picioare n-a avut nicio şansă. Sunt imaginile apocaliptice înregistrate în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Galaţi.
În timp ce nouă oameni mureau şi alţi o mie încercau să scape cu viaţă, şefii de la Apele Române, Administraţia Meteorologică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura şi Primăriile - instituţii menite să apere populaţia în faţa dezastrelor naturale - dormeau la propriu sau la figurat.
Pe lângă cele nouă victime, pagubele produse de furia viiturii au fost: o mie de persoane afectate şi peste 700 de locuinţe distruse în cele 17 localităţi atinse de furia apelor.
"Evenimentul zilei" prezintă filmul momentelor de dinaintea apocalipsei, dar şi vinovaţii, cei care puteau evita pierderea de vieţi omeneşti.
MIERCURI. ORA. 17.00
Din jurul prânzului şi până în jurul orei 17.00 ANM şi Administraţia Bazinală Prut-Bârlad au transmis atenţionările de "fenomene meteorologice periculoase în următoarea oră", dar şi Cod Portocaliu şi Cod Galbe