Orice persoană care a ajuns la un moment dat să ispăşească o pedeapsă pentru o faptă penală, în regim de detenţie, are dreptul la o şansă atunci când se va întoarce în societate, dar şi de o mână de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, în vederea asigurării unui trai decent, astfel încât să nu mai fie tentat să „greşească”. Sunt destui deţinuţi care pe perioada executării pedepsei preferă să folosească timpul în avantajul lor şi se înscriu la cursuri de calificare.
37 de persoane care se află în executarea unei pedepse şi care au absolvit astfel de cursuri de calificare, în mai multe domenii, s-au întâlnit ieri, în mod direct, cu reprezentanţi ai AJOFM, consilior locale, Serviciului Public de Asistenţă Socială, sindicatelor, patronatelor şi angajatorilor din Vrancea, în cadrul unui Seminar cu tema „Reintegrarea socială a deţinuţilor – Oportunitate pentru afacerea dumneavoastră”. Seminarul a fost organizat de Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie filiala Vrancea, întâlnirea având loc la Penitenciarul Focşani.
„Au fost create reţele locale de colaborare formate din instituţii cum ar fi AJOFM, Probaţiune, penitenciar şi SPLAS-urile de pe lângă primării, dar şi ONG-uri care pot să ajute aceste persoane după ce părăsesc sistemul penitenciar. Din activităţile noastre, am constatat că deşi membrii reţelelor au încercat să îi facă pe cei care au ieşit din penitenciar să se întoarcă şi să ceară sprijin, au fost puţini cei care să ceară ajutor. Sunt plimbaţi de la o instituţie la alta, dar nu sunt singurii care întâmpină dificultăţi la găsirea unui loc de muncă. Am dori ca un număr mai mare de persoane care părăsesc penitenciarul să ceară sprijinul acestor reţele, care vor funcţiona şi după terminarea acestui proiect”, a precizat managerul de proiect Victoria Aciobăniţei.
După o prezentare a tot ceea ce reprezintă acest