INTERVIU Mântuitorul a ales acest fel de a-Si da viata pentru noi, a ales Crucea tocmai pentru cã, cum spuneai, reprezintã legãtura dintre cer si pãmânt, unirea cerului cu pãmântul, unirea înaltului cu adâncul si cuprinderea largului în inima lui Dumnezeu, Care S-a asezat acolo ca sã ne adune pe noi în inima Lui, pentru cã o luasem razna. Cititi în cele ce urmeazã un interviu acordat de monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare si consiliere „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Iasi.
Î: De ce si-au ales crestinii ca simbol suprem Crucea, Crucea numitã de un pãrinte chiar icoana icoanelor?
R: N-as spune cã a fost aleasã de crestini, ci Crucea i-a ales pe crestini. Crucea este legatã de Persoana Fiului lui Dumnezeu întrupat, de jertfa Mântuitorului pentru noi, oamenii, si ea are atât înteles duhovnicesc, dar si o realitate trupeascã, pentru cã si omul este o fãpturã si trupeascã, si duhovniceascã, iar Mântuitorul a ales acest fel de a-Si da viata pentru noi, a ales Crucea tocmai pentru cã, cum spuneai, reprezintã legãtura dintre cer si pãmânt, unirea cerului cu pãmântul, unirea înaltului cu adâncul si cuprinderea largului în inima lui Dumnezeu, Care S-a asezat acolo ca sã ne adune pe noi în inima Lui, pentru cã o luasem razna. Deci Crucea ne-a ales pe noi, Crucea ne apãrã pe noi, nu noi o alegem pe ea, ci noi acceptãm sau nu. Acceptãm sã fim ai lui Hristos, si atunci primim Crucea, sau nu acceptam, suntem liberi sã nu acceptam, fugim de Cruce, dar dãm de…
Î: …de ce este la antipod.
R: De cel care fuge de Cruce.
Î: Chiar se spune cã, dacã ne facem semnul Crucii, ne închinãm, atunci duhurile rele sunt alungate.
R: Da, pentru cã nimic nu i-a speriat mai mult pe demoni si puterile rãului, decât aceastã de neînteles jertfã a lui Dumnezeu. Cum a putut sã moarã? Toatã fãptura fuge de durere, toatã fãptura fuge de ce est