Grăsimile sunt asociate, în ultima vreme, cu ceva negativ în alimentaţie. Dar nu toate grăsimile consumate sunt rele. Află de ce e bine să mănânci gras şi care sunt grăsimile bune, pe care trebuie să le incluzi în alimentaţia ta zilnică.
Grăsimile bune sunt grăsimile nesaturate, care nivelul colesterolului bun, reduc colesterolul rău şi asigură o bună funcţionare a organismului tău. Potrivit specialiştilor, consumul de grăsimi bune ajută la reducerea şi prevenirii acumulării stratului adipos în jurul burţii.
Grasimile bune se găsesc în ulei de măsline, migdale, caju, susan, sau avocado.
Creierul uman are nevoie de grăsimi polinesaturate. Acizii graşi omega 3 sau omega 6 întăresc sistemul imunitar şi asigură o piele frumoasă şi ochi sănătoşi.
Grăsimile bune polinesaturate se găsesc în somon, macrou, hering, nuci sau tofu, ulei de porumb, peşte de cultură şi pui crescuţi cu hrană naturală, fără suplimente chimice nocive.
Grăsimile rele sunt grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului rău, crescând riscul de boli cardiovasculare. Grăsimile rele nu trebuie neapărat eliminate din alimentaţie. Ele trebuie evitate, sau consumate în cantităţi mai mici decât grăsimile bune.
Grăsimi saturate se găsesc în carne, lactate grase (unt, smântână), uleiuri vegetale dense (ulei de cocos, ulei de palmier).
Îţi păstrezi organismul sănătos şi plin de energie dacă reduci consumul zilnic de grăsimi saturate la 10% din caloriile consumate.
Cele mai rele grăsimi sunt grăsimile trans, care sunt grăsimi nesaturate procesate astfel încât să se strice mai greu. Ele reduc colesterolul bun din organism, cresc colesterolul rău, cresc riscul de infecţii în organism şi riscul de boli cardiovasculare.
Grăsimi trans sunt cele din margarină, gogoşi, cartofi prăjiţi din comerţ (inclusiv cei congelaţi), prăjituri, biscuiţi cu sau fără cremă din come