În judeţul Buzău există comune unde nicio şcoală nu este autorizată din cauza lipsei apei potabile, a grupurilor sanitare necorespunzătoare, a vechimii clădirilor sau a lucrărilor de reabilitare nefinalizate din lipsa banilor, elevii urmând să înveţe în aceste imobile sau în spaţii improvizate.
În judeţul Buzău funcţionează 731 de unităţi de învăţământ, iar din acestea 24 la sută sunt în mediul urban, iar 76 la sută în mediul rural, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, Viorica Mihalaşcu, din cele 731 de unităţi de învăţământ, aproape 30 la sută nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
"Principalul motiv de neautorizare rămâne, în continuare, nesolicitarea acesteia - pentru 93,5 la sută din unităţile neautorizate, iar pentru 6,5 la sută neasigurarea circuitelor funcţionale, a condiţiilor igienico-sanitare şi de microclimat şi a dotărilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul DSP Buzău, Viorica Mihalaşcu.
Conform sursei citate, 25 de unităţi de învăţământ din Buzău ar putea primi autorizaţie de funcţionare în perioada următoare, întrucât directorii au depus documentaţia în acest sens, fiind vorba despre 12 grădiniţe, zece şcoli generale, două licee şi un after-school.
O situaţie deosebită se întâlneşte în localitatea buzoiană Movila Banului, unde niciuna din cele cinci unităţi şcolare nu este autorizată sanitar.
Astfel, două unităţi de învăţământ sunt în curs de reabilitare, însă lucrările nu vor fi finalizate în perioada imediat următoare, acestea fiind sistate din cauza lipsei de fonduri. În aceste condiţii, cursurile se vor desfăşura în spaţii improvizate, respectiv în cămine culturale, care nu corespund normelor igienico-sanitare. Celelalte trei unităţi şcolare din comună nu au apă potabilă curentă şi nici grupuri sanitare corespunzătoare.
Nici cele zece şc