Minţim pentru a părea mai interesanţi în ochii celor din jur, pentru că vrem să obţinem ceva sau pentru că ne temem să nu rănim sentimentele cuiva drag. Motivele sunt nenumărate, dar chiar şi cei mai pricepuţi mincinoşi se pot da de gol. Totul este să observi semnele care indică faptul că o persoană nu este sinceră.
Conform unui studiu publicat anul acesta, bărbaţii mint, în medie, de trei ori pe zi, iar femeile o singură dată. De regulă, reprezentatele sexului frumos spun neadevăruri care au legătură cu emoţiile, în timp ce domnii mint în legătură cu acţiuni sau sarcini pe care nu le-au îndeplinit. Chiar dacă nu ne putem transforma în detector de minciuni, există o serie de indicii care ne pot arăta că persoana din faţa noastră minte.
Limbajul trupului poate fi interpretat cel mai bine atunci când cunoaştem cât de cât o persoană. Astfel se pot observa mai clar situaţiile în care ni se spun lucruri neadevărate, devreme ce oamenii au tendinţa să-şi schimbe comportamentul obişnuit atunci când mint, conform psychology.com. De exemplu, o persoană calmă va deveni mult mai agitată, în vreme ce indivizii nervoşi din fire vor încerca să pară cât se poate de calmi.
Atenţie, observarea unui singur semnal nu înseamnă automat că avem de-a face cu un mincinos. Pentru a trage o astfel de concluzie este necesar să identificăm mai multe astfel de indicii la o persoană.
Priveşte spre dreapta sus
Rezultatele unor experimente au arătat că există o legătură între zona din creier responsabilă cu imaginaţia şi direcţia spre care privim. Astfel, dacă o persoană priveşte spre dreapta sus în timpul unei conversaţii este foarte posibil să se concentreze pentru a inventa o poveste. Din contră, atunci când priveşte spre stânga sus este activată partea din creier asociată cu amintirile, ceea ce înseamnă că încearcă să-şi aducă aminte ceva ce s-a întâmplat cu adevăra