Scris de Călin Corpaş - În ciuda forfotei publice create în jurul cazului Roşia Montană, sunt încă destui cetăţeni care nu cunosc prea multe despre acest proiect minier.
Au auzit, poate, doar vag despre faptul că s-ar exploata cu cianuri şi “nu ar fi chiar OK” şi că, desigur, iarăşi scumpul nostru Stat Român iese destul de păgubaş din treaba asta. Că mulţi se simt chiar confortabil în poziţia ignorantului, e o altă poveste. Săptămâna aceasta am descoperit chiar parlamentari bihoreni ignoranţi în această problemă. E cazul deputaţilor PSD de Bihor, care încă nu şi-au formulat o opinie vizavi de proiectul de lege introdus în Parlament de Guvernul Ponta, prin care companiei exploatatoare – RMGC, acţionariată de Gabriel Resources – i se dau derogări de la legislaţia românească! De ce? Doar pentru a putea face ce vrea la Roşia Montană. Inclusiv să-i scoată pe oameni de proprietăţile lor, împuternicită fiind chiar de aceşti îndoielnici reprezentanţi ai Statului Român.
În acest context, cred că este oportun să republic poziţia exprimată de Academia Română vizavi de proiectul de exploatare minieră prin cianuri. Iată aspectele formulate de preşedintele Academiei Române, chimistul Ionel Haiduc, în cadrul emisiunii “Judecă tu!”, difuzată de TVR în februarie anul trecut, la care a participat inclusiv Dragoş Tănase, directorul RMGC. Dezbaterea a avut loc în contextul declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu de susţinere a proiectului.Iată ce cere Academia Română:
1. Să fie minerit în galerii, nu minerit la suprafaţă, aşa cum prevede proiectul de minerit prin cianuri. Mineritul la suprafaţă ar compromite întreg ecosistemul, arată Academia Română.
2. Redevenţa pe care o primeşte Statul Român – prea mică. Academia cere ca din aurul extras, investitorul să primească doar o parte din productie. Adică cheltuielile de investiţie, de operare şi un profit rezonabil. „