Ce ar fi Iaşul fără Palatul Culturii? Dar fără Bojdeuca lui Ion Creangă, Grădina Botanică, Parcul Copou sau renumitele sale biserici şi mânăstiri cu o puternică încărcătură istorică? Adevărul“ vă demonstrează, în cadrul celei mai frumoase campanii „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, de ce Iaşiul nu ar trebui să lipsească din agenda voastră turistică.
Să începem cu Bojdeuca. Nu există român care, măcar în copilărie, să nu fi citit cel puţin o povestea zămislită din condeiul scriitorului Ion Creangă. Situat în cartierul ieşean Ţicău, monumentul este considerat primul muzeu memorial din România, fiind inaugurat pe 15 aprilie 1918. În Bojdeuca lui Ion Creangă au fost scrise toate poveştile şi amintirile din copilărie ale scriitorului născut în Humuleşti.
Povestitorul a locuit aici începând cu vara anului 1872, la scurt timp după ce a fost răspopit şi nevoit să Foto Bojdeuca marelui povestitor Ion Creangă din Ţicău
părăsească Mânăstirea Golia. La un moment dat, pentru jumătate de an, Creangăl l-a avut chiriaş în bojdeuca sa şi pe Mihai Eminescu. Clădirea găzduieşte în prezent mai multe documente referitoare la viaţa şi opera lui Creangă, dar şi un amfitreatru inaugurat cu ocazia centenarului morţii scriitorului.
Cei care vor să viziteze bojdeuca trebuie să achite un bilet de 3 lei, pentru grupuri mai mari de 12 persoane contravaloarea fiind de 2 lei.
Mai spre centrul Iaşului, într-o zonă aflată în plină modernizare, zace poate cel mai renumit obiectiv turistic al târgului. Palatul Culturii. Închis de mai mulţi ani din cauza interminabilelor lucrări de restaurare, obiectivul impresionează prin arhitectura sa neogotică. Palatul se înalţă în parte peste ruinele unor curţi domneşti medievale, atestate în secolul XV, din vremea voievodului Alexandru Moruzi. “De la aceasta constructie a mostenit