Intreaga crestinatate sarbatoreste, in 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci. De fapt, se celebreaza trei evenimente istorice de o mare importanta pentru ceeace, dupa Invierea Domnului, a ramas cel mai puternic simbol crestin: crucea.
312 - Revelatia Crucii
Intr-o perioada tulbure din istoria Imperiului Roman, puterea era impartita intre Est si Vest, intre Roma si Bizant. Constantin, proclamat imparat al Bizantului de catre armata, purta un razboi sangeros cu imparatul Maxentiu, reprezentant al Romei. Cele doua armate s-au intalnit fata in fata, dupa mai multe campanii purtate la Torino si Verona, pe malul raului Milvius, langa Roma.
Inaintea bataliei decisive de langa Milvius, Constantin era infricosat de multimea armatei lui Maxentiu. In timpul serii, i s-a aratat pe cer o formatiune de nori in forma de cruce si, spune legenda, de jur-imprejur era scris, cu litere din stele, in hoc signo vinces - sub acest semn vei invinge.
Constantin a pus sa se coasa un steag cu semnul crucii si, sub faldurile lui, Maxentiu a fost zdrobit, iar Constantin a fost proclamat Imperator si Caesar, ajungand conducatorul suprem al Imperiului Roman, dar avandu-si sediul pe malul Bosforului.
326 - Aflarea Crucii
Chiar daca, pana atunci, Constantin nu fusese chiar un prigonitor al crestinilor - ba dimpotriva, se dovedise un conducator intelept si permisiv cu adeptii noii religii - dupa victoria de la Milvius, la indemnul imparatesei-mama Elena, proaspatul imparat s-a botezat, a imbratisat crestinismul si i-a sprijinit pe credinciosi, cu legi noi si cu suport material.
Urmare a convingerilor religioase anterioare si a revelatiei fiului sau de la Milvius, imparateasa decide sa se duca la Ierusalim, pe urmele Mantuitorului. Se spune ca ar fi descoperit, pe Golgota, cele trei cruci pe care ar fi fost executa