Anul şcolar 2013-2014 aduce mai multe simulări şi o valoare mai mare a notelor de la examenul de capacitate.
Luni, 16 septembrie, va suna din nou clopoţelul, iar elevii se vor aduna în clase. Pentru o bună parte dintre elevi, noul an şcolar aduce mai multe simulări şi o valoare mai mare a notelor de la examenul de capacitate. Schimbările vor fi suportate de elevii din clasele primare care sunt obligaţi să îşi testeze cunoştinţele, din doi în doi ani, în cadrul unor examene programate la nivel naţional. Din această toamnă, liceeni vor susţine două simulări ale examenului de bacalaureat, în clasa a XI-a şi în ultimul an de studiu.
Cea mai importantă modificare vizează admiterea la liceu. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că din această toamnă media de la evaluarea naţională va conta în proporţie de 75 %, iar media notelor obţinute în clasele V-VIII va avea o pondere de doar 25%.
“Este o măsură binevenită pentru că motivează elevii spre o pregătire mai intensă pe parcursul anilor de studiu în vederea evaluării, de multe ori acest examen a fost tratat cu uşurinţă, deoarece conţinea 50%. În plus au fost constatate diferenţe foarte mari între media de la evaluare şi media de la clasă, în sensul că au fost elevi care au luat nota 3 sau 4 la examen, dar aveau media notelor obţinute în clasele V-VIII de 8 sau 9″, a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj. Evaluări obligatorii din doi în doi ani
Tot din acest an şcolar vor fi introduse evaluări în clasele a doua, a patra şi a şasea. Dacă anul trecut aceste verificări au avut loc doar în unităţi de învăţământ pilot, din septembrie testările vor fi obligatorii în toate şcolile din ţară. Subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate, iar cerinţele vor creşte odată cu vârsta elevului.
“Şi aceste verificări sunt binevenite pentru că existau elevi care pâ