După percheziţii ale poliţiei la locuinţa sa din Geneva, miliardarul israelian Beny Steinmetz a acceptat, vineri, să dea declaraţii în următoarele săptămâni procurorilor elveţieni, relatează Bloomberg. Este a doua percheziţie desfăşurată la Geneva, după o alta recentă unde au fost vizate birourile unei firme conduse de un director al BSG Resources, firma lui Steinmetz.
Ambele percheziţii au loc în dosarul în care Steinmetz este acuzat de actualul guvern din Guineea că a dat mită de 12 milioane de dolari fostului guvern spre a obţine licenţa de exploatare a zăcământului de minereu de fier de la Simandou, cel mai mare de acest fel din ţară şi unul dintre cele mai mari din lume, cu o valoare estimată la 50 de miliarde de dolari.
Guvernul din Guineea încearcă astfel să justifice legal revocarea licenţei de exploatare minieră acordate în 2008 de fostul guvern pentru BSG Resources, firma lui Steinmetz, care deţine 49% din societatea mixtă ce deţine dreptul de a exploata jumătate din zăcământul de la Simandou. Firma braziliană Vale controlează restul de 51% din societate, în timp ce pentru cealaltă jumătate a zăcământului, licenţa de exploatare este deţinută de companiile miniere Rio Tinto şi Aluminum Corp. of China Ltd. (ACH).
Israelianul s-a apărat până acum plasând în diverse publicaţii destinate cu precădere investitorilor în minerit acuzaţia că totul nu e decât o campanie de denigrare a sa, finanţată de George Soros şi de ONG-urile sale ecologiste şi de apărare a drepturilor omului, în primul rând Global Witness, care consiliază guvernul din Guineea. Bloomberg a citat acuzaţiile de luare de mită la adresa lui Steinmetz dintr-un raport pregătit de DLA Piper, firmă de avocatură angajată de guvernul din Guineea la recomandarea lui George Soros.
BSG Resources deţine şi 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roţia Mo