Economistul Florin Cîţu susţine, întrun interviu pentru Evenimentul zilei, că nivelul de colectare arată că impozitul unic pe venit şi pe profi t ar trebui să fi e de 10-12%, iar TVA ar trebui scăzut la 19%. Cîţu spune că, "din păcate", veniturile la buget ar creşte.
Fostul economist-şef al ING Bank, care a lucrat şi pentru Reserve Bank of New Zealand, afirmă că statul colectează prea mulţi bani de la cetăţenii săi, având în vedere sărăcia din România. "Economiile pot să suporte un anumit nivel de taxe", este teoria lui Cîţu. El mai spune că majorarea salariilor bugetarilor nu se justifică economic.
Evenimentul zilei: Unde aţi reduce fiscalitatea?
Florin Cîţu: Eu mă duc acolo unde este natural: taxa implicită s-a oprit în jur de 10-12%.
Nu este un şoc prea mare pentru buget?
Exact asta este ideea de care-mi este frică. Dacă aş fi cinic aş spune că merită un astfel de şoc. Din păcate, bugetul o să aibă mai mulţi bani pe mână. Este gras şi ineficient pentru o ţară aşa de săracă. La TVA este o situaţie foarte interesantă. La noi este 24%. În Ungaria este 25%, media este 19-20%. Ştiţi cât colectează toate ţările care au 19, 20, 24%? 16%. Ăsta este un TVA unde ai putea să te duci. Noi am putea să mergem cu el la 19%. Economiile pot să suporte un anumit nivel de taxe. Peste asta nu poţi să mergi decât cu costuri foarte mari şi distrugerea relaţiilor dintre agenţii economici. Şi atunci, de ce să nu foloseşti echilibrele naturale pe care ţi le oferă economia?
Reducerea taxelor ar avea efecte pozitive asupra economiei?
Este un motiv. Cum s-au tăiat taxele pe muncă în 2005, studiul lui Liviu Voinea arată că muncitorul român a muncit mai mult. Şi ce a mai făcut muncitorul român – exact ce spune teoria – 80% din banii pe care i-a luat, i-a consumat.
A crescut productivitatea sau numărul de angajări?
Au munc