Pare ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana a picat. Ca se va respinge in Parlament.
Doar a spus Crin Antonescu, a spus-o si Victor Ponta. Au spus-o atatia si atatia parlamentari. Ei bine, nu! Proiectul de la Rosia Montana are acum mai multe sanse de a se face decat avea in momentul in care a ajuns, in procedura de urgenta, la Parlament.
Sa va explic de ce:
1. Nu va mai fi votat la foc automat, ci dupa ce va fi "prelucrat" intr-o comisie speciala.
Asta inseamna ca va avea mai multa legitimitate, nu ii va mai speria pe parlamentarii care cred ca "e ceva dubios" in viteza adoptarii si, ce e mai important, va avea sansa sa fie "curatat" de articolele neconstitutionale. Pentru ca, daca trecea in forma trimisa de Guvern, cadea sigur. Daca nu in Parlament, la Curtea Constitutionala.
2. Contraatacul de imagine, foarte puternic.
Daca televiziunile, chiar si cele "intarziate" din cauza banilor primiti de la RMGC, au fost practic obligate sa dea protestele de strada anti-Rosia Montana, acum lucrurile s-au schimbat. Pentru ca se protesteaza si la Rosia Montana, PENTRU proiect.
Chiar daca aceste proteste au partea lor regizata, pentru multi privitori va fi prea subtila, iar cei mai multi vor intelege ceea ce, la urma urmei, chiar nu e regizat - ca oamenii aia chiar sunt saraci si au nevoie de locuri de munca.
Date la nesfarsit, aceste imagini "sterg" o buna parte din efectul protestelor anti-Rosia Montana. Care au disparut aproape cu desavarsire de la TV, desi inca protesteaza sute de oameni in Bucuresti si alte orase. Barajul mediatic a functionat.
3. Politicienii pro-Rosia Montana au avut timp sa se regrupreze
Premierul a spus ca proiectul e ca si respins. Mii de oameni l-au crezut si n-au mai iesit sa protesteze. Presiunea pusa pe Parlament si Guvern a sc