Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) găzduieşte în acest an cea de-a VIII-a ediție a Simpozionului anual internațional Cucuteni 5000, una dintre cele mai cunoscute manifestări ştiinţifice din România şi Republica Moldova, eveniment ce îşi propune crearea unei atmosfere interdisciplinare, fiind prezentate lucrări atât din domeniul științelor exacte, cât și din domeniul științelor umaniste.
Simpozionul se desfăşoară în perioada 12 – 15 septembrie, iar ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc ieri, în prezenţa participanţilor, a autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor USV.
Festivitatea a fost moderată de prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, acesta transmiţând celor prezenţi: „Calitatea de gazdă este una care ne onorează pentru că aici, a găzdui este verbul care pentru fiecare dintre noi reprezintă, de fapt, modul nostru de a fi. Dincolo de tradiţia bucovineană, vreau să cred că vă aflaţi astăzi aici şi datorită faptului că în ultimii ani universitatea noastră a înregistrat rezultate notabile pentru fiecare dintre indicatorii de calitate corespunzători educaţiei şi cercetării”. Acesta a mai amintit că în acest an se împlinesc 50 de ani de când la Suceava există învăţământ superior, iar Simpozionul internaţional Cucuteni 5000 este manifestarea cu care se deschide un adevărat maraton de conferinţe ştiinţifice prin care se doreşte celebrarea a jumătate de veac de educaţie şi cercetare academică la Suceava.
„Sper ca întâlnirea de anul acesta să fie cât mai prolifică pentru istoria cucuteniană şi să genereze cât mai multe argumente pentru a continua căutările şi săpăturile arheologice. Fiecare dovadă descoperită va însemna o piesă mai puţin în descifrarea acestui puzzle impresionant care este evoluţia umană”, a menţionat Adrian Graur.
Din prezidiul manifestării au mai făcut parte prof. univ. dr. ing. Lorin Cantemir (Universitatea