Inspirati de succesul celebrului Octoberfest facut anume ca sa preamareasca berea bavareza, italienii organizeaza si ei anual, la mijlocul lunii septembrie sarbatoarea "Pizzafest", ca sa premareasca pizza napolitana.
Festivalul se tine, bineinteles, la Napoli si dureaza 11 zile, cu mare succes in randul numerosilor turisti care viziteaza peninsula. De altfel, pizza a capatat un renume mondial de aliment placut la gust, hranitor si, mai ales, ieftin.
Cuvantul italian pizza si cuvantul romanesc pita
Pizzerii exista in intreaga lume, dar italienii se lauda ca la ei se gaseste cea mai veche pizzerie din lume, care functioneaza neintreurpt din anul 1738: Antica Pizzeria Port'Alba, fireste din Napoli - noteaza portalul Infoniac.ru.
Atat originile acestui raspandit preparat, cat si denumirea lui sunt obiectul multor controverse intre istorici, lingvisti si alti cercetatori. Italienii sunt convinsi ca pizza a aparut in peninsula italica, inca pe vremea romanilor. Dovada cea mai buna este faptul ca, de sub lava care acoperea orasul Pompei, au fost dezgropate preparate rotunde, din aluat dospit acoperit cu mirodenii.
Altii au descoperit insa ca si in vechiul Babilon, Egipt, Imperiul Persan sau Grecia antica se produceau preparate rotunde din aluat. Totusi, corect ar fi sa le socotim mai curand lipii decat pizza, lipsind mirodeniile.
Si in privinta denumirii sunt controverse. Italienii pretind ca aceasta provine de la cuvantul latin "picea", care facea referire la faptul ca produsul era rumenit. Aici, avem si noi un cuvant de spus, in limba romana circuland vechiul termen "pita", cu semnificatie de paine si relativ apropiat de pizza. Cel putin prin vechime, pare foarte probabil sa fie de origina latina.
Pizza descrisa de Alexadre Dumas
Sub spect documentar, cuvantul pizza este mentiona