Fraţilor, ascultaţi de la mandea un panseu de-o viaţă: training-ul este mama înţelepciunii! Ascult io, în draci, o trupă, de zeci de ani, mă tot gândeam să v-o „prezantez” şi nu găseam prilejul să mă leg de dânsa şi, când colo, baleind după informaţii despre West Coast Rock, ce aflu taman săptămâna trecută? Că minunăţia de formaţie în cauză, Creedence Clearwater Revival, este de „pământ” din zona San Francisco. Aş fi pariat sume considerabile, m-aş fi luat în gură cu mulţi alţii şi aş fi susţinut fără rezerve că actualii tătăici „Cridăns” sunt din delta „Missippippi”, dacă nu chiar din inima New Orleans-ului cu cajun-u’ lui cu tot.
Măi, oameni buni, păi o melodie gen Born On A Bayou, una dintre preferatele mele din repertoriul grupului, absolut întotdeauna m-a dus cu gândul la o zonă gen Louisiana, nu ştiu de ce, pentru că n-am fost niciodată în SUA, d’apăi acolo. Oricum, aveam fantasme neîmplinite cu termenul bayou (cel care m-a dus cu gândul direct la New Orleans, diminutivul având ceva din exotismul francezei americanizate, deci… Louisiana!), dar nu am catadicsit să deschid vreun dicţionar englez pentru lămurire, ci, când am avut prilejul, hăt-încoace, prin 2000, am întrebat direct la sursă, un americănez iubitor de muzici: „Ce-i aia, dom’le, bayou?”. Aşa am aflat un fel de secretul lu’ peşte oceanic, ce mi s-a părut ulterior la mintea cocoşului, cum că ar fi un golf mai mititel (golfuleţ, nu?) sau o zonă de plat a unui pârâu sau râu, cu o curgere foarte lentă, chiar o mlaştină.
Acum, după ce am mai săpat prin galeriile netului, văd că inducerea în eroare nu mi s-a aplicat doar mie, deoarece, colportează „vichipedista”, deşi originari din zona SF Bay, rivaivălii s-au prezentat ei înşişi ca reprezentanţi de Southern rock, adicătelea, s-au legat, muzical, de iconografia sudului american (golfuleţe, fluviul Mississippi, mâlul şi tot ce colcăie prin mla