Acţionarii privaţi ai Băncii de Economii au transferat vineri 13 septembrie, pe contul instituţiei 50 de milioane de dolari, sumă ce reprezintă un împrumut subordonat pentru o perioadă de 6 ani, fără posibilitatea solicitării restituirii anticipate a acestora, cu o dobândă fixă de 3% anual, anunţă instituţia.
"Investiţiile acţionarilor privaţi vor avea un impact pozitiv asupra majorării esenţiale a Capitalului Normativ Total al Băncii, cât şi iniţierea unor serii de schimbări orientate exclusiv spre creşterea stabilităţii şi valorii instituţiei", se precizează în comunicatul BEM.
Totodată administraţia Băncii susţine că această tranzacţie "va permite Băncii de Economii să se conformeze reglementărilor BNM şi să asigure încrederea clienţilor prin creşterea oportunităţii de a beneficia de noi produse şi servicii, lărgind accesul la serviciile bancare oferite prin perfecţionarea infrastructurii."
"Măsurile luate de către acţionarii privaţi vor asigura în totalitate stabilitate financiară a Băncii, vor impulsiona dezvoltarea acesteia pregătind o platformă sigură şi durabilă pentru noi performanţe" se mai afirmă în comunicatul BEM.
Deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe a descris într-un interviu recent pentru Europa Liberă cum va fi salvată Banca de Economii.
"Ceea ce s-a investit acum în Bancă, o parte nu prea mare este sub formă de aport la capital, 80 de milioane de lei, deci doar 80 de milioane de lei este aportul la capital, ceea ce nu este foarte mult. O parte, circa 300 de milioane de lei, sunt banii prin care investitorul a curăţit banca de activele problematice, iar 600 de milioane de lei sunt împrumut, deci nu un miliard de lei sunt banii care au intrat în capital, în capital s-a intrat cu doar 80 de milioane de lei. În felul acesta investitorul doar şi-a luat o cotă nesemni