Din impozanta structură de apărare a lăcaşului de închinăciune s-a păstrat numai zidul din interior cu patru turnuri de apărare
Biserica evanghelică din Codlea aparţine categoriei bisericilor cetăţi din Ţara Bârsei în care clădirea nefortificată a bisericii este înconjurată de mai multe rânduri de ziduri cu turnuri, dar şi de un şanţ cu apă. Biserica-cetate era organizată, astfel încât chiar şi în timpul unui asediu să se poată continua activitatea comunităţii în şcoala, atelierele şi parohia, amenajate în interior.
Din impozanta structură de apărare a Bisericii Fortificate de la Codlea s-a păstrat numai zidul din interior cu patru turnuri de apărare. Caracteristic e faptul că turnul-clopotniţă e amenajat în vechiul Turn al Fierarilor aflat deasupra porţii de odinioară. Astfel, biserica de la Codlea e singura biserică fără turn din Ţara Bârsei. Clădirea bisericii, poartă semnele transformărilor ce au avut loc de-a lungul secoleleor. Ştim că a fost construită în a doua parte a secolului al XIII-lea în stil romanic de către saşii Codlea de confesiune romano-catolică, în acel timp. Din această perioadă s-a păstrat doar portalul vestic cu capiteluri pictate şi probabil pinionul de deasupra lui cu zidărie netencuita.
Ferestrele, caracteristice stilului gotic
În secolul al XV-lea, simultan cu construirea fortificaţiilor exterioare, a fost transformată într-o biserică-sală gotică. Caracteristic acestei perioade sunt ferestrele şi structura de plasă în formă de stea a bolţii din corul bisericii, precum şi portalul sudic. Până la o întrerupere în sud-est (unde a fost amplasată primăria) zidul înconjurător, înalt, de 8 – 10 metri, s-a păstrat foarte bine. Zidul interior este căptuşit, ca şi în alte comune ale Ţării Bârsei cu, cămări pentru provizii, dispuse în două rânduri suprapuse.
Iniţial, cetatea era înconjurată de trei rânduri de ziduri. Un