Ansamblul Artistic Studenţesc „Arcanul USV” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a susţinut opt spectacole în Portugalia, în faţa a peste 5.000 de spectatori. Spectacolele au avut loc în cadrul Proiectului „Promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc în Portugalia”, proiect câştigat de Asociaţia Cultural-Educativă Arcanul USV Suceava, în cadrul unei competiţii naţionale de proiecte culturale, unde au fost depuse peste 250 eligibile, din care doar 18 au primit finanţare.
Proiectul câştigat de suceveni, în valoare de 67.090 de lei, a fost finanţat de Institutul Cultural Român Bucureşti, cu 26.606 lei, şi cofinanţat de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Asociaţia Doina Algarve din Portugalia (Doina Associação Imigrantes Romenos e Moldavos Algarve) şi Asociaţia Cultural-Educativă Arcanul USV Suceava.
Spectatori numeroşi, din peste zece ţări
Coordonatorul Proiectului „Promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc în Portugalia”, dar şi coordonatorul Ansamblului Artistic Studenţesc „Arcanul USV”, dr. ing. Sorin Pohoaţă, ne-a spus că prin activităţile incluse în proiect s-a urmărit „promovarea efectivă a României adevărate”.
„Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de sporirea vizibilităţii, cunoaşterii, prestigiului patrimoniului imaterial şi material românesc în Portugalia, printre cetăţenii autohtoni, turiştii străini, dar şi diaspora, în vederea îmbunătăţirii imaginii României pe plan mondial”, a completat Sorin Pohoaţă.
Iniţial au fost incluse în proiect patru spectacole în Portugalia, pe 3 august la Almancil, pe 4 august la Quarteira, pe 9 august la Faro şi pe 10 august la Odiaxere (Lagos), însă, la cererea publicului, artiştii suceveni au susţinut încă patru spectacole (Quinta do Lago, Calvario-Lagoa şi alte două locaţii în Almancil), adunând mii de aplauze de la p