Agenţia de evaluare Fitch confirmă menţinerea ratingurilor României pentru datoriile ţării, cu perspectivă stabilă. Agenţia menţionează, de asemenea, în cazul României, o consolidare a finanţelor publice şi reducerea dezechilibrelor externe. Ca factori negativi, Fitch notează ineficienţa companiilor de stat.
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB-, iar cel pentru datoriile în monedă locală la BBB, ambele cu perspectivă stabilă, agenţia menţionând consolidarea finanţelor publice şi reducerea dezechilibrelor externe.
Calificativul BBB- pentru datoriile în valută reflectă consolidarea cu succes a finanţelor publice, în cadrul a două programe de asistenţă financiară internaţională, iar Comisia Europeană a scos în iunie România din procedură deficitului bugetar excesiv, după ce indicatorul a fost redus la 2,9%, de la 5,6% în 2011.
De asemenea, Fitch anticipează că Guvernul va îndeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB, în 2014. Totodată, datoria guvernamentală brută se va stabiliza la sub 40% din PIB în perioada 2013-2015, după ce a crescut la 38% în 2012, de la 13% în 2008, estimează agenţia.
În plus, agenţia de evaluare estimează că România deţine rezerve valutare, un nivel adecvat al capitalului în sectorul bancar şi linii preventive de finanţare cu instituţiile multilaterale, suficiente pentru a rezista unor turbulenţe semnificative pe piaţă.
Ca factori de blocare din economia românească Fitch numeşte ineficienţa companiilor de stat în zone importante ca transporturile şi energie şi lipsa de performanţă a sectorului sănătăţii şi a administraţiei publice.
Agenţia de evaluare Fitch confirmă menţinerea ratingurilor României pentru datoriile ţării, cu perspectivă stabilă. Agenţia menţionează, de asemenea, în cazul României, o consolidar