O locuinţă supusă închirierii este, de cele mai multe ori, un spaţiu relativ neutru, pe care viitorii locatari să-l poată personaliza. Sau poate e un spaţiu anost, cu mobilă veche, fără pic de culoare, căruia doar tu, proaspătul chiriaş, poţi să-i dai viaţă. Designerul Click!, Cristina Joia, te învaţă cum.
Apartamentele de închiriat conţin, de obicei, doar strictul necesar, fapt care este chiar recomandat. Nu vrei să te muţi într-o casă aglomerată, plină cu tot felul de nimicuri şi obiecte de mobilier care ocupă inutil spaţiul. Vrei să-ţi aduci tu propriile pernuţe, ghivece cu flori, sau chiar mobilier mic, uşor, multifuncţional, pe care să-l poţi lua cu tine la următoarea schimbare de locuinţă.
„Într-un spaţiu inert cromatic, decoraţiunile tale pot fi pata de culoare. Nu costă mult să-ţi cumperi strictul necesar. Ai grijă doar să se potrivească între ele covoraşele, cu perdelele, pernuţele etc.", spune Cristina Joia.
Nu-ţi place canapeaua ponosită din sufragerie? Cumpără o husă universală, cu elastic, adaptată oricăror dimensiuni. Asorteaz-o cu câteva pernuţe colorate.
Plantele în ghivece mici, colorate, poate chiar pictate, înveselesc şi ele decorul.
Dacă nu-ţi plac pereţii sau vrei să astupi diverse găuri şi imperfecţiuni, ai la dispoziţie mai multe metode: fie cumperi o bucată de tapet, care va fi zona-accent a camerei, fie pui nişte tablouri ori oglinjoare în formă de mozaic sau fotografii din vacanţe puse în rame şi aşezate jucăuş.
Măsuţa de cafea scorojită? Acoper-o cu un tapet vinilic, care e puţin mai cauciucat şi mai rezistent decât cel obişnuit. Sau poţi aşeza peste ea un blat de geam. Sub acesta, pune tot felul de desene sau fotografii cu cei dragi, care îi vor da un aer aparte. „Nu recomand autocolantele pentru că sunt lucioase şi arată ieftin", spune designerul.
În ceea ce priveşte mobilierul, ch