Multe ipoteze au fost vehiculate în ultimul an privind conflictul care va duce la divorţul dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu şi concomitent sau ulterior, la ruperea Uniunii Social Liberale. Unii au spus că evenimentul declanşator va fi punerea sub acuzare a unuia sau mai multor miniştri sau lideri liberali. Alţii au crezut că ruptura definitivă se va produce după ce mai mulţi oameni de încredere ai lui Antonescu şi-au pierdut portofoliile ministeriale sau nu au mai fost preluaţi în noul guvern din cauza deciziilor de incompatibilitate.
Au fost şi mulţi care erau convinşi că totul va pleca de la redistribuirea de putere în favoarea PSD pe care Victor Ponta a operat-o fără încetare de când a fost învestit a doua oară ca premier. Prin refuzul numirii în funcţii a numeroşi liberali şi prin desprinderea unor componente importante din ministerele ce au revenit PNL-ului, cum ar fi Energia şi Marile Proiecte, coordonate acum de pesedişti, raportul real de putere dintre cele două partide membre ale USL este undeva pe la 80 % - 20% în favoarea formaţiunii lui Ponta.
Nimeni, însă, nu şi-a imaginat că finalul cuplului de aur al politicii româneşti ar putea să fie declanşat de afacerea Roşia Montană. Şi cu toate acestea, exact la asta asităm. Divorţul anului a început, se desfăşoară şi foarte probabil se va încheia cu un circ epic, acompaniat de fluierăturile protestatarilor din Piaţa Universităţii, de la Roşia şi de mai cine ştie unde.
În ciuda turnurii surprinzătoare pe care a luat-o al 49-lea episod din saga afacerii cu aur începută, în urmă cu 14 ani, de Frank Timiş, afaceristul româno-australian cu ochii de un albastru adânc ca oceanul, ipoteza tentantă că întreg scandalul social şi politic la care asistăm de câteva săptămâni a fost premeditat, nu se susţine. Mult mai plauzibilă este varianta că atunci când sună ceasul despărţirii orice pretext sufici