Cine se uita acum la un Chihuahua, la un Sharpei sau la un Caniche cu greu isi poate imagina ca stramosul comun al acestora este lupul. Biologii au realizat studii ample pentru a afla originea cainelui domesticit.
Cu ajutorul tehnologiei moderne de cercetare, acum, putem sa ne facem o idee destul de precisa despre cum a ajuns lupul sur in preajma omului si "s-a transformat" in caine.
Cine pe cine a domesticit
Unii sustin ca omul a avut nevoie de protectie si de ajutor la vanatoare asa ca si-a cautat un companion. A luat puii de la lupoaica si i-a crescut in adapostul lui domesticindu-i.
Altii, dimpotriva, sustin ca lupul a fost cel care s-a aciuat pe langa om pentru adapost si hrana. Doctorul Brian Hare si cercetatorul Vanessa Woods, care au condus un studiu cu privire la descoperirea originii cainelui domesticit, sustin ca aceasta apropiere dintre om si lup s-a produs prin insistenta celui din urma, scrie National Geographic.
Acum 30.000 de ani, omul, ca orice alt animal, se afla in competitie pentru hrana si de aceea este greu de crezut ca ar fi preferat sa aiba pe langa adapost inca un consumator.
Lupii insa au descoperit rapid avantajele asezarilor umane. Cartea castigatoare a fost insa trasa de lupii prietenosi si docili. Cei curajosi dar agresivi au murit de mana omului. Cei care s-au aratat a fi mai blanzi au supravietuit. In timp, omul a inceput sa observe beneficiile de a avea un caine.
Cum arata primul caine
O echipa de specialisti a identificat cum arata si ce manca primul caine. Cercetatorii au reusit sa identifice cel mai vechi exemplar, dupa ce au studiat un craniu al cainelui preistoric care a trait acum 31.700 de ani, scrie NBC News.
Scheletul cainelui preistoric a fost gasit in Belgia in pestera Goyet si, potrivit calculelor, el a trait in Paleol