Răvăşitul oilor, un obicei care marchează coborârea turmelor de oi de la munte, are avut loc, în acest weekend, în comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa, unde zeci de păstori de la Poalele Leaotei şi-au etalat produsele, iar pe munte s-a dansat, s-a mâncat bulz şi pastramă, iar ţuica de prună a fost la mare cinste.
"Nu s-a întâmplat nimic rău peste vară, toate oile sunt tefere, producţia este asigurată, iar acum aşteptăm banii!". Aşa s-au tocmit ciobanii cu proprietarii de oi, cărora le-au adus animalele acasă.
După ce au petrecut toată vara cu oile în zona montană, ciobanii aduc turmele înapoi în sat unde are loc ''răvăşirea oilor'' de către proprietari. Acest obicei este o manifestare simbolică, ea marcând încheierea anului pastoral şi reprezintă împărţirea de către ciobani a produselor pe care le datorează proprietarilor.
"La începutul manifestării a avut loc tocmeala ciobanilor cu stăpânii mioarelor, încheiată cu plată în bani şi în produse. După măsuratul laptelui şi al branzei, urmează valorificarea produselor. La mare căutare au fost ca întotdeauna brânza de burduf şi pastrama. La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă şi suntem bucuroşi de o prezenţă mare de vizitatori. Problema este că ciobanii dispar unul câte unul, iar îndeletnicirea este într-un declin" a declarat primarul localităţii Runcu, Gheorghe Brebeanu.
Acesta a mai spus că pentru oierii din Runcu, de la poalele Leaotei, a fost un an profitabil.