Marinarea este o metodă care nu ajută doar la fragezirea cărnii, ci îi oferă şi savoare, prin folosirea şi combinarea de sosuri, legume şi condimente. Vă dezvălui o reţetă de marinată foarte reuşită pe care o folosesc destul de des.
Aveți nevoie de următoarele: cotlete de berbecuţ - 10-15 buc.; vin roșu (demisec) - 200 ml; esență/concentrat de rodie - 50 ml; cimbru proaspăt - câteva fire; ceapă - o bucată; usturoi - 3-4 căţei; oțet balsamic - 2-3 linguri; ulei de sâmburi de struguri sau soia - 100 ml; portocală - o bucată (se folosește sucul); piper - o linguriță; sare - o linguriță;
Mod de preparare:
Pentru început, NU se spală carnea. Se îndepărtează ușor sângele cu un șervet, dacă este cazul. Dacă se spală, o mare parte din aromă se pierde. Se porționează individual cotletele, apoi se curăţă bine osul fiecărei bucăţi de grăsime și de pielițe (NU se dezosează, se păstrează cotletele cu os!). Ceapa şi usturoiul se curăţă și se taie julien. Se spală portocala și se stoarce. Se amestecă vinul roșu, esența de rodie, oțetul balsamic, uleiul, sucul portocalei, sarea, piperul, ceapa, usturoiul și cimbrul curățat de pe fire. Se adaugă cotletele de berbecuț în compoziţia de mai sus, botezată "marinată", într-un bol acoperit cu folie pentru a se păstra prospețimea, ori într-un recipient din plastic cu capac și se păstrează la frigider 24 de ore. După ce au stat la frigider, se introduc cotletele aranjate frumos într-o tavă , împreună cu marinata, în cuptorul încins la 180°C, timp de aproximativ 20 de minute (asta în funcţie de cum preferăm să fie cotletul de berbecuț, mai în sânge, mediu sau mai bine făcut). Cotletele de berbecuț făcute la cuptor pot fi servite cu garnitură de orez, cartofi și legume la cuptor, la grătar sau sotate. Savurare divină tuturor!
"Pentru artist, cunună de laur. Pentru bucătar, foi d