Elevii şi-au luat adio de la vacanţă, iar de astăzi se reîntorc la şcoală. Noul an şcolar va fi unul plin de provocări atât pentru profesori, care vor trebui să se autodepăşească şi să predea pe înţelesul tuturor, cât şi pentru elevi, care vor avea mai multe examene de susţinut.
Anul şcolar începe astăzi, la nivelul judeţului Vrancea fiind peste 51 de mii de elevi şi aproximativ 3.900 de profesori. Cu toţii au aşteptări mari de la noul an şcolar: vor să fie mai bun decât cel trecut, cu mai multe performanţe şi condiţii de studiu cel puţin decente. Un an şcolar în care copiii să nu se teamă pentru propria lor siguranţă atunci când sunt la şcoală.
Cel puţin deocamdată, toate acestea sunt un vis frumos. În 2012, conform unui raport întocmit de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, din totalul celor 523 unităţi de învăţământ din judeţ doar 156 aveau autorizaţie de funcţionare. Asta înseamnă că în cele mai multe dintre cazuri, în special în mediul rural, copiii sunt supuşi permanent riscului de a se îmbolnăvi atunci când se află la cursuri. Multe unităţi funcţionează şi în secolul XXI fără apă curentă sau cu toaleta în curtea şcolii.
Dar, oricât de mari ar fi problemele, anul şcolar trebuie să înceapă, aşa că astăzi va suna clopoţelul şi în şcoala frumoasă, şi în şcoala veche şi ponosită.
Filosofie şi educaţie financiară, noile materii pentru ciclul primar
Noul an şcolar vine cu multe modificări, multe dintre ele surprinzătoare. De pildă, începând din acest an, elevii de clase primare vor avea un curs de filozofie şi un altul de educaţie financiară. Disciplina educaţie pentru societate va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi în clasa a II-a. Filosofia pentru copii este disciplina ce va fi introdusă la clasele a III-a şi a IV-a. Tot la clasele a III-a şi a IV-a va fi introdusă şi educaţi