Tigarile electronice (dispozitive ce produc un vapor care contine nicotina) par sa fie cel putin la fel de eficiente ca plasturii de nicotina in eforturile oamenilor de a se lasa de fumat, arata un nou studiu.
Pe langa faptul ca ofera o doza de nicotina, tigarile electronice imita si senzatiile fumatului, motiv pentru care multa lume a presupus ca aceste instrumente s-ar putea dovedi utile persoanelor care vor sa se lase de fumat.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda a efectuat primul test clinic in care comparau tigarile electronice cu plasturii de nicotina. Studiul a fost efectuat pe 657 de persoane.
Rezultatele publicate in jurnalul Lancet arata ca 7,3% dintre persoanele care foloseau tigarile electronice reusisera sa se lase de fumat dupa 6 luni de la inceperea studiului, fata de 5,8% dintre persoanele care foloseau plasturi cu nicotina. Cu toate acestea, cercetarea nu a inclus suficient de multi oameni pentru a putea oferi un raspuns definitiv la intrebarea „care este cea mai buna optiune pentru a ma lasa de fumat?”.
Totusi, cercetatorii subliniaza ca dupa sase luni de studiu, 57% dintre persoanele care foloseau tigari electronice injumatatisera numarul de tigari fumate intr-o zi, fata de 41% dintre cei care foloseau plasturi cu nicotina.
„Desi rezultatele noastre nu indica o diferenta clara intre tigari electronice si plasturi in ceea ce priveste abandonarea fumatului dupa 6 luni, se pare ca tigarile electronice erau mai eficiente in a-i ajuta pe fumatorii care nu s-au lasat de fumat sa reduca numarul de tigari fumate intr-o zi”, a explicat profesorul Chris Bullen de la Universitatea Auckland.
„De asemenea, participantii la studiu pareau sa fie mai entuziasmati de tigarile electronice decat de plasturi. Data fiind popularitatea in crestere a acestor dispozitive in mai multe tari, este n