Procedura de deblocare a posturilor a fost modificată. Dacă până acum Instituţia Prefectului solicita posturi pentru primării, în momentul de faţă autorităţile locale sunt nevoite să facă singure toate demersurile în acest sens. Ba mai mult, înainte de a merge la minister cu solicitările, primarii trebuie să obţină aviz favorabil de la Finanţe. Acest lucru le taie elanul edililor locali, pentru că nu pot demonstra că deţin fond de salarii pentru noi angajări.
Toate primăriile din Gorj au nevoie de personal pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii. În acest sens, ar trebui angajate peste 100 de persoane. Dacă până de acum, Instituţia Prefectului era cea care cerea deblocarea posturilor pentru primării, odată cu modificarea legislaţiei autorităţile locale trebuie să parcurgă mai multe etape până să ajungă la minister cu solicitările. „Am trimis adrese la toate primăriile din judeţ prin care am înştiinţat autorităţile locale de faptul că s-a modificat procedura de deblocare a posturilor. Ca o noutate, autoritatea locală este cea care întocmeşte documentaţia pentru deblocarea posturilor, trebuind ca înainte de a ajunge la minister cu solicitările să obţină aviz favorabil din partea Direcţiei de Finanţe. Dacă până de curând se putea angaja o persoană la şapte posturi rămase libere, acum la o pensionare se poate debloca un post. În momentul de faţă, nu cred că există vreo autoritate locală care să nu aibă nevoie de personal pe anumite segmente”, a declarat Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj.
Lipsa fondului de salarii le taie elanul primarilor
Deşi legislaţia s-a modificat, lucrurile nu sunt deloc uşoare pentru primari. Majoritatea edililor locali se plânge de faptul că Direcţia de Finanţe le taie elanul când vine vorba de angajări. În condiţiile în care rectificarea bugetară întârzie să apară, primarii nu pot face dovada că au un f