Bavarezii au votat, ieri, în alegeri regionale, al căror rezultat este de aşteptat să aducă aliaţilor Angelei Merkel aproape 50% din voturi, ceea ce ar ajuta-o pe cancelarul german în legislativele de duminică. Sursa: REUTERS
Uniunea Creştin- Socială (CSU), partidul-frate al Uniunii Creştin- Democrate (CDU), condusă de Angela Merkel, guvernează landul bavarez, una dintre cele mai bogate regiuni din Germania, de 56 de ani. Sondajele de opinie au prezis o victorie a CSU, cu cel puţin 47%, ceea ce i-ar permite să deţină o majoritate absolută în adunarea legislativă din Munchen şi i-ar bucura pe conservatorii din toată ţara.
"Dragă Angela, noi vom pune mingea în punctul de la 11 metri, iar tu nu va trebui decât să şutezi", declara, metaforic, liderul CSU, Horst Seehofer. El încearcă să uite alegerile din 2008, când partidul său a înregistrat cele mai proaste rezultate din ultimele şase decenii,obţinând doar 43%. A fost nevoit atunci să intre într-o alianţă cu Democraţii Liberi - parteneri ai partidului lui Merkel şi în guvernul naţional.
"Bineînţeles că CSU va avea majoritate absolută - suntem în Bavaria! Ne-am născut şi vom muri conservatori", spunea unul dintre alegători, la ieşirea de la urne. Pe de altă parte, contracandidatul lui Merkel, Peer Steinbrueck (SPD), deşi nu este creditat cu prea multe şanse de câştig la alegerile din 22 septembrie, ar putea provoca surprize, scrie presa germană. El pare foarte potrivit să devină cancelar - este expert în Finanţe (fost ministru în guvernul Merkel, între 2005-2009) şi cunoaşte din interior problemele cu care se confruntă bugetul naţional.
Există, însă, câteva motive pentru care Merkel este favorită în sondaje, scrie Deutsche Welle. În primul rând a ajuns la vârful carierei politice, nu are rival în partid, domină dezbaterea privind moneda euro şi managementul datoriilor din UE. Majoritatea nemţilor