Noul cadru legal care prevede adunarea câinilor fără stăpân în adăposturi și eutanasierea acestora după 14 zile, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați a reprezentat un subiect de discuție pe agenda conferinței de presă susținută vineri, 13 septembrie a.c., la sediul PNL de către primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
“Nu ne dorim o intervenție crudă asupra maidanezilor“,
a precizat primarul, care a fost solicitat să comenteze inclusiv protestele recente de stradă ale celor care se opun eutanasierii animalelor fără stăpân.
Referitor la felul în care se va lua decizia privind eutanasierea animalelor abandonate, aflate în adăposturi, la finele perioadei prevăzute de lege, primarul a precizat că această decizie se ia pentru fiecare animal în parte și aparține unei comisii care va avea în componența sa inclusiv reprezentanți ai ONG-urilor care se ocupă de protecția animalelor.
Autoritățile locale dispun apoi pentru fiecare animal în parte atât măsura eutanasierii, cât și termenul la care aceasta se va pune în practică, iar în situația în care autoritățile decid că numărul animalelor care se află în adăposturi nu este extrem de mare și cheltuielile cu îngrijirea lor nu se ridică la sume considerabile, atunci decizia legată de eutanasiere poate fi prelungită indefinit.
Situația creată de amendamentul adus textului de lege, despre care edilul a comentat defavorabil, apreciind că Parlamentul trebuie să o îmbunătățească, însă că pentru moment legea există și trebuie respectată, a generat inclusiv discuții legate de modul în care vor fi eutanasiate animalele. În cursul săptămânii trecute, deputatul PNL Horia Cristian a informat că eutanasierea unor animale care nu sunt bolnave contravine unuia dintre articolele codului deontologic al profesiei de medic veterinar.
De altfel, opinia publi