Chitară, violoncel, fluiere, scandări şi „Gălăgieee“. Protestatarii strânşi în faţa Prefecturii Constanţa au manifestat paşnic duminică, 15 septembrie, împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană, precum şi a celei prin fracturare hidraulică din Dobrogea.
Activiştii care apără mediul au reuşit să strângă pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa aproape 300 manifestanţi care şi-au declarat solidaritatea cu apărătorii Roşiei Montana. „Cu Roşia Montana începe revoluţia spirituală“, „Bani, putere, paranoia“, „Viitorul este trist cu gazele de şist“, „România, trezeşte-te“ sunt pancarte cu care protestatarii au participat la miting.
„Suntem din ce în ce mai mulţi. Începe şi la noi să semene a protest, ca în celelalte oraşe“, se încurajau constănţenii dornici să se scuture de inerţie.
La miting au venit protestatari din Costineşti şi din Mangalia, care s-au confruntat deja cu referendumul pentru exploatarea gazelor de şist. Militanţii au venit cu copiii lor, care au învăţat de mici legea protestului. Ei ştiu sloganuri anti corporatiste, cântece patriotice şi refrene revoluţionare, scandând cot la cot cu cei mari.
Printre manifestanţi s-au aflat şi muzicieni ca folkiştii Cezar Petrovici, Walter Ghicolescu şi junioara Ioana Bărbuliceanu, violocelista Valentina Manaf şi pianistul Harry Tavitian.
„Sunt armean şi la noi aurul e sport naţional. Tata a fost bijutier şi pentru aurul ăsta a făcut şi puşcărie, el ştiind din moşi-strămoşi că trebuie să lase o moştenire copiilor lui, cărora să le spună că au de făcut acelaşi lucru la rândul lor. Aurul de la Roşia Montană e un tezaur naţional. De aurul ăsta nu se atinge nimeni! Asta e moştenirea care trebuie lăsată din generaţie în generaţie, pentru că va fi raţia de front. Va veni vremea când o generaţie (nu ştim când va fi ea), va avea nevoie de aurul acesta“, a spus