Barurile şi cafenele situate în zona A (centrală) a Bucureştiului, având o suprafaţă de 70 metri pătraţi (mp) ar urma să plătească un impozit forfetar anual în valoare de 8.060 lei, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. În cazul unui restaurant de 100 mp din zona B a Capitalei, valoarea este de 14.490 lei.
Impozitul forfetar urmează să fie aplicat companiilor care activează în sectorul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în cel turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, cu o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro, echivalent în lei, sau cu active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate. De asemenea, firmele care intră sub incidenţa impozitului trebuie să aibă o pondere a veniturilor obţinute din activităţile vizate în total venituri de peste 70% şi minim 250 de salariaţi şi să nu se afle în dizolvare.
Formula de calcul pentru segmentul de restaurante şi baruri ţine cont de impozitul standard pe care îl plăteşte o companie din domeniul respectiv, de rangul localităţii unde se află locaţiile în cauză, de o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, de un coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic şi de un coeficient de sezonalitate. Pentru hoteluri şi alte facilităţi de cazare, impozitul forfetar se calculează pe baza valorii impozitului standard şi a numărului de locuri de cazare, în timp ce în cazul service-urilor auto formula ţine cont de coeficientul pentru activităţi de spălătorie auto, de cel pentru activităţi de vopsitorie, de cel pentru activităţi de tinichigerie, de cel pentru activităţi de mecanică şi ITP şi de cel pentru activităţi de vulcanizare, precum şi de suprafaţa în care firma îşi desfăşoară activitatea.
În situaţia în care în cursul anului fiscal, contribuabilii realizează venituri din desfăşur