Începutul noului an şcolar nu vine cu bucurie pentru mii de elevi şi preşcolari din ţară,care sunt nevoiţi să înveţe în spaţii improvizate, mizere şi periculoase.
Problemele se ţin lanţ şi la începutul acestui an şcolar în instituţiile preuniversitare din toată ţara. Aproape o sută de elevi din localitatea mureşeană Ormeniş se vor uita peste gard la şcoala cea nouă, dar neterminată, în timp ce vor trebui să înveţe în podul căminului cultural. În Pietrari (Dâmboviţa), alte sute de elevi se vor înghesui în şcoala veche şi prea mică, deşi noua clădire a fost finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a mai găsit, însă, bani pentru centrala termică. La Faraoanele, în Vrancea, 200 de elevi se vor înghesui în grădiniţă, lângă preşcolari, din cauză că lucrările la şcoală nu se mai termină. În Timişoara, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest s-au baricadat în clădire, supăraţi că autorităţile vor să-i mute.
Dâmboviţa. Şcoală nouă, dar fără electricitate
Peste 250 de elevi din Pietrari (Dâmboviţa) vor învăţa şi în anul şcolar 2013 - 2014 tot în două schimburi, în mica şcoală veche (foto), deşi au la dispoziţie o clădire nouă şi încăpătoare, finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a găsit, însă, nici în acest, 290.000 de lei pentru racordarea şcolii la electricitate şi pentru a cumpăra centrală termică. Imobilul nou a fost ridicat cu bani europeni, valoarea proiectului fiind de 2,3 milioane de lei. Partea de cofinanţare este tocmai suma pe care, acum, edilii nu o pot găsi. „Întotdeauna am învăţat în două schimburi, dar erau motive obiective. Acum avem spaţiu, dar nu îl putem folosi. E o problemă pentru al doilea schimb, cel de gimnaziu. Transportul şcolar le foloseşte doar elevilor care vin de la unităţile comasate”, ne-a spus Elena Tănase, directoarea şcolii.
Mureş. Şcoală în podul căminului cultural
@N_P