Anul școlar 2013-2014 debutează astăzi, însă medicii avertizează că copiii cărora din diverse motive nu le-au fost administrate vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de imunizări, nu vor fi primiţi în colectivităţi. Acest lucru este prevăzut și în Ordinul Ministerului Sănătății numărul 1955/1995. „În unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii și tinerii care prezintă documente medicale, care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”, se arată în articolul 2 din Ordin.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea spun că la înscrierea în colectivități, părinții trebuie să prezinte, pe lângă alte documente, și carnetul de vaccinări care atestă imunizările efectuate. În cazul în care copilul nu are realizate imunizările aferente vârstei sale, el nu va fi primit în colectivitate până când nu le va efectua. „Vaccinările protejează de diferite boli. Astfel, copiii care nu sunt vaccinați reprezintă un pericol. În cazul în care înainte de intrarea în colectivitate nu sunt efectuare toate imunizările necesare până la vârsta copilului, ele trebuie realizate. Astfel, copilul nu poate fi primit în colectivitate”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
Carnetul de vaccinări este solicitat, în majoritatea cazurilor, la înscrierea copiilor la grădiniță. Specialiștii DSP spun că până la vârsta de 3 ani, ei trebuie să aibă efectuate următoarele imunizări: vaccinul împotriva tuberculozei și a hepatitei B, care se efectuaeză la scurt timp de la naștere, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-haemophilus B-hepatitic B, care se administează la vârsta de 2 și 6 luni, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-haemophilus B, care se administrază la 4 luni, și vaccinurile