Producătorul de cabluri şi conductori Romcab Târgu Mureş lucrează la o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi în acest proces va coopta şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. În paralel, oficialii companiei au în vedere obţinerea de finanţări prin majorări de capital. În prezent, Romcab este listată pe piaţa Rasdaq.
Administratorul companiei, Zoltan Prosszer, ne-a declarat: "Avem în plan o cotare la prima categorie a BVB şi, în acelaşi timp, vrem să facem şi o emisiune de obligaţiuni prin intermediul bursei. Lucrăm la strategie împreună cu BT Securities să vedem ce este cel mai avantajos pentru noi şi ce condiţii trebuie să îndeplinim pentru listare. Este evident că pe Rasdaq nu este avantajos". Romcab Târgu Mureş previzionează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 33%, de circa 80 de milioane de euro, iar pentru 2014 reprezentanţii companiei estimează o majorare cu 38% faţă de acest an.
Exportul reprezintă aproximativ 50% din cifra de afaceri a companiei care, actualmente, lucrează la capacitate maximă.
Zoltan Prosszer ne-a mai spus că nu există o diferenţă majoră între profitul pe care îl obţine de la export, faţă de piaţa locală: "Produsul pe care îl vindem este ieftin, valoarea adăugată este mică, profiturile cu care lucrăm sunt între 15 şi 25%. Ca atare, nu ne permitem să dăm discounturi mari ca să pătrundem pe pieţe. Practic, productivitatea este foarte mare, iar costurile trebuie să fie foarte reduse: salarii - 3-4%, energie - 1,5%, transport - 1,5-2%. Cele mai mari cheltuieli sunt cele financiare (4-5%), care nu pot creşte mai mult pentru că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, am ieşi din piaţă".
Preţul de vânzare a produselor Romcab este strâns legat de cotaţia metalelor la bursele internaţionale.
Administratorul companiei consideră că exploatarea unei mine pentru cupru în ţara noastră ar fi ne