Canalul Siret Bărăgan prinde tot mai mult contur după ce Guvernul a propus înființarea unei Regii autonome care să aibă ca obiectiv realizarea acestei investiții. Proiectul noii Regii autonome a fost postat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine și prezintă etapele și costurile pentru realizarea Canalului de irigații.
Nu este prima inițiativă pentru reluarea lucrărilor la acest canal. Anul trecut, o delegaţie de oameni de afaceri americani a vizitat Vrancea la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pentru a vedea care sunt condiţiile pentru a investi în proiectul Canalul Siret-Bărăgan, iar în acest an, cele mai mari firme de construcții din China au purtat discuții cu oficialii Ministerului Agriculturii pentru a afla condițiile în care poate fi derulată investiția.
Regia Autonomă a Canalului Siret Bărăgan ar urma să se ocupe de realizarea celui mai mare canal de irigații al României, o investiție estimată la câteva miliarde de euro. Sediul Regiei va fi la București cu un punct de lucru la la Focșani, în clădirea ocupată acum de Sistemul de Gospodărire a Apelor. Proiectul Canalului Siret Bărăgan este considerat unul de interes național, iar noua regie va prelua toate activele legate de acesta.
Nota de fundamentare atașată proiectului prevede și etapele de implementare, respectiv selecția unui consultant tehnic și financiar cu experiență similară în proiecte similare implementate în țări ale Uniunii Europene, actualizarea documentațiilor tehnico-economice și „alegerea structurii optime de realizare care să permită atragerea investițiilor din surse private necesare“, demararea procedurii de selecție a investitorului privat, a procedurilor de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare, definitivarea soluției tehnice, începerea procedurilor de expropriere a terenuril