Doar opt unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţii de funcţionare
Noul an școlar începe astăzi fără prea mari probleme în județul Covasna, unde peste 90% din școli sunt pregătire să-i primească pe elevi în condiții decente. În plus, la nivelul județului au fost deja achiziționate aproape toate manualele școlare, Ministerul Educației alocând IȘJ Covasna 226.000 de lei în acest sens. Mici probleme vor exista la demararea Programului „Laptele și cornul”, căci în afară de zona Întorsurii Buzăului, unde situația e în regulă, pentru restul zonelor județului nu au fost încă finalizați pașii pentru contractarea producătorilor care vor distribui cele două produse. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Covasna, procedura se finalizează zilele acestea, ceea ce înseamnă că cei mici vor primi laptele și cornul cu o întârziere de câteva zile și fără recuperarea acestora.
Coducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna a anunțat că, chiar dacă în ultimul an nu au fost derulate investiții bugetare în învățământul covăsnean, unitățile școlare au reușit să realizeze mici investiții la nivel local. În plus, nu există probleme grave la niciuna din unitățile școlare din județ.
„Din cele 324 de unități de învățământ pe care le are județul Covasna, doar opt nu au obținut autorizațiile de funcționare – este vorba despre unități mici, din mediul rural, unde nu există apă potabilă curentă. Dar nu avem probleme care să pună în pericol siguranța elevilor sau a profesorilor”, a declarat șefa IȘJ, Keresztély Irma.
Potrivit acesteia, în ultimul an s-au investit 2,7 milioane de lei pentru reparații curente și de capital în școlile și grădinițele județului, iar banii au venit exclusiv de la bugetele locale. În acest sens, Keresztély a nominalizat autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Ghelința, Brăduț, Sita Buzăului și Barcani, deoa