Euro a făcut vineri un pas înapoi faţă de leu, iar cotaţiile au revenit pe palierul de 4,47 lei/euro – care se prefigurează ca un nou punct de echilibru al cursului de schimb –, dar urmează încă o săptămână de incertitudine pe piaţa valutară de la Bucureşti, pe fondul tensiunilor din mediile financiare internaţionale.
BNR a anunţat vineri un curs de 4,4771 lei/euro, cu aproape un ban sub nivelul din ziua precedentă, dar leul a reuşit să recupereze doar jumătate din terenul pierdut anterior. Cursul urcase joi la 4,4847 lei/euro, un maxim al ultimelor două săptămâni. Analiştii rămân precauţi cu privire la evoluţia leului în perioada imediat următoare.
„Leul a încheiat o şedinţă liniştită, în pofida tonului internaţional negativ. Chiar îmi menţin prognoza pozitivă pentru leu pe termen scurt, cred că potenţialul de apreciere s-a mai diminuat, dată fiind apropierea relativă faţă de monedele din regiune“, comentează Mihai Ţânţaru, economist al ING Bank.
Leul s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro în şedinţa de vineri, în timp ce forintul maghiar a câştigat 0,1%. Tot cu 0,2% s-a apreciat şi coroana cehă, în timp ce zlotul polonez a fost performerul regiunii, cu o apreciere de 0,4%.
Monedele din regiune s-au aflat sub presiune în ultimele săptămâni şi au înregistrat corecţii importante în faţa euro şi a dolarului american, în condiţiile în care investitorii străini au vândut o parte din activele deţinute pe aceste pieţe pentru a-şi plasa banii în bonduri americane, al căror randament a crescut datorită intenţiei băncii centrale a SUA de a reduce treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă în ultimii ani.
Valul de depreciere a avut însă o intensitate vizibil mai mică decât precedentul episod, din luna iunie, când leul a pierdut 5% din valoare într-o săptămână, tot pe fondul unui exod al capitalurilor străine. Acum, leul s-a depreciat cu ci