Desi imaginea clasica a unui om care sforaie in somn este cea a unui barbat supraponderal, si persoanele cu greutate corporala normala, femei si barbati deopotriva, pot suferi de aceasta problema, care scade calitatea somnului, atat pentru cel care sforaie, cat si pentru partenerul de viata.
Sforaitul este generat de vibratiile care apar in timp ce aerul trece prin tesuturile din gura, nas si gat. Doctorul Guy Leschziner, specialist in somnologie la Centrul pentru Somn din cadrul London Bridge Hospital, atrage atentia ca mult mai multe persoane sufera de sforait decat credem. Nu doar barbatii supraponderali sau obezi se confrunta cu aceasta problema, ci si persoanele cu greutate relativ normala.
1. Deviatia de sept
Persoanele care au deviatie de sept sforaie in timp ce dorm pentru ca aerul nu are suficient loc sa treaca prin caile nazale inguste. Deviatia de sept este, uneori, acompaniata de alte probleme nazale, precum rinita alergica (inflamatia alergica a mucoasei nazale) sau simple raceli.
Va puteti da seama daca aveti deviatie de sept printr-un simplu test: blocati-va o nara cu un deget, tineti-va gura inchisa si respirati pe cealalta nara lasata libera. Faceti testul pe ambele nari. Daca constatati ca respirati cu o nara mai bine si cu cealalta mai prost, cel mai probabil suferiti de deviatie de sept.
Pentru o mai buna respiratie in timpul noptii, puteti folosi produse tip spray pentru decongestionarea nazala. Cei care vor sa scape definitiv de aceasta problema, pot apela la o operatie.
2. Sindromul picioarelor nelinistite
O alta cauza surprinzatoare a sforaitului este sindromul picioarelor nelinistite (SPN). Persoanele cu SPN prezinta o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor si o tendinta nestapanita de a le misca in timpul somnului. SPN tulbura somnul, iar un somn agitat este adesea acompaniat de sforait, mai ales d