Armele chimice, scufundate după al Doilea Război Mondial în Marea Baltică, cauzeaza boli si chiar modificari genetice peștilor, susutin cercetatorii din Polonia.
De clasificarea și monitorizarea locurilor in care au fost scufundate arme chimice în Marea Baltică se ocupa o echipa internationala de oameni de stiinta in cadrul proiectului CHEMSEA, finantat prin Fondul de cooperare inter-regională a UE.
Cercetatorii sustin ca peste 50.000 de bombe și obuze aflate pe fundul mării de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial contin 15.000 de tone de substanțe chimice periculoase.
Potrivit Dr. Jacek Beldovsky, de la Institutul de Oceanologie al Academia de Stiinte din Polonia, care coordoneaza echipa de cercetatori, cele mai mari depozite de arme se afla în groapa Gotland, unde munitia de razboi este imprăștiate pe o suprafață de aproape 1.500 km patrati. A fost confirmata, de asemenea, prezenta armelor chimice în apele teritoriale poloneze din Marea Baltica, în groapa de la Gdansk și Slupska Rynne. O mare parte din metalul armelor depozitate pe fundul marii este corodat.
" Peștii care plutesc în zonele in care se gasesc armele chimice scufundate au mai multe boli decât cei din Marea Baltica. S-au observat, de asemenea, defecte genetice ale faunei subacvatice, fapt despre care pana acum se faceau doar speculații". - spune Dr. Jacek Beldovsky .
Potrivit specialistului, pescuitul în aceste zone desi nu este intezis (exceptand pestii de adancime), ar fi de recomandat sa se evite consumul de peste aici. Pentru sanatatea oamenilor cea mai mare amenințare o reprezinta utilizarea in alimentatie a peștelui bolnav.