Marina Chirca, singura femeie care a ajutat neîntrerupt grupul de rezistenţă anticomunistă din Nucşoara (judeţul Argeş), a murit la finalul acestei săptămâni. Toma Arnăuţoiu, liderul partizanilor din Făgăraş, spunea despre ea că a fost „cea mai devotată” grupului de luptători, scrie Adevărul.
Fostă membră a rezistenţei anticomuniste Marina Chirca a murit sâmbătă, la 98 de ani.
Marina Chirca a ajutat, timp de nouă ani, grupul de rezistenţă de la Nucşoara, din care a făcut parte şi Elisabeta Rizea.
Marina Chirca s-a născut în 1915 în satul Slatina, comuna Nucşoara, judeţul Argeș.
În 1949, 16 oameni, din care 4 femei, au decis să organizeze un grup de rezistenţă anticomunistă în munţi. Acesta s-a dovedit a fi, ulterior, unul dintre cele mai longevive grupuri de partizani anticomunişti din Europa Răsăriteană şi fost condus de Toma Arnăuţoiu, fost ofiţer în garda Regelui Mihai.
Marina Chirca a ajutat grupul de rezistenţă de la Nucşoara timp de nouă ani, cât a rezistat acesta în munţi (martie 1949 - mai 1958).
Marina Chirca a fost persoana care a dus partizanilor mesaje şi arme, cunoscând toate evenimentele din viaţa grupului.
În 1963, Marina Chirca a fost arestată şi condamnată la 15 ani de muncă silnică şi confiscarea totală a averii, de către Tribunalul Militar al Regiunii Militare Bucureşti.
MARINA CHIRCA, documente din arhivă, potrivit http://eroinenucsoara.ro
Marina Chirca, cea pe care Toma Arnăuţoiu o considera „cea mai devotată nouă” (vezi Doc.1), este fiica lui Petre şi a Tatianei Simion şi s-a născut la 18 iulie 1915, în satul Slatina, comuna Nucşoara, judeţul Argeş. A fost soţia lui Aurel Chirca cu care a avut trei copii. Marina Chirca a ajutat Grupul de rezistenţă de la Nucşoara timp de nouă ani, cât a rezistat în munţi (martie 1949 - 20 mai 1958), cu o a