Vasile Botnaru discută cu Maia Sandu proiectul Strategiei Educației 2020.
Vasile Botnaru: Întrucât am intrat cu încredere în anotimpul cel mai prielnic şi recomandabil pentru număratul bobocilor, astăzi vom continua să vorbim despre educaţie, domeniul care răsplăteşte cel mai generos investiţiile făcute cu cap şi la timp. Avem şi interlocutoarea cea mai indicată pentru această discuţie.
Musafira mea de astăzi este ministrul educaţiei, Maia Sandu care, în urmă cu două zile, a prezentat pentru dezbateri publice proiectul Strategiei Educaţiei 2020, oferindu-ne, astfel, şi prilejul pentru dialogul de la Europa Liberă.
Europa Liberă: Deja aţi intrat în istoria Educaţiei cu câteva măsuri foarte drastice, sunteţi ministrul care aţi doborât sistemul de BAC care funcţiona „ireproşabil” şi o mulţime de copii au rămas în afara BAC-ului, le-aţi tăiat vacanţele, aţi închis şcoli, deci, sunteţi Margaret Thatcher a Educaţiei moldoveneşti. De ce faceţi aceasta? De ce nu staţi, bine merci, să treacă termenul?
x Maia Sandu: „Dacă vroiam să stau bine merci, stăteam la Washington, că acolo era mai bine şi mai merci şi din punct de vedere al condiţiilor de lucru, şi din punct de vedere al motivării... Am încercat să înţeleg ce se întâmplă în sector şi, după o perioadă, împreună cu echipa, am convenit că acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le facem şi unele sunt mai importante, altele sunt mai puţin importante. Deci examenul de bacalaureat pentru noi a fost un element important de începere a reformei, pentru că am vrut să demonstrăm societăţii de ce avem nevoie să schimbăm lucrurile în sistem, să arătăm cât de urâtă este situaţia. Şi doi: pentru ca să-i încurajăm pe tinerii care vin din urmă să înveţe, să îşi schimbe atitudinea şi nu doar pe tineri, dar şi pe angajaţii din sectorul educaţional. Partea care ţine de vacanţe e un lucru mă